I’m a Barbie girl in a Barbie world

This year, the Barbie dolls get an upgrade. It seems like the perfect time to remember how they became famous and the favorite girls’ toys in the world

Cand eram mica, am avut vreo trei papusi Barbie. Pe prima mi-am ales-o eu, din vitrina unui magazin cu jucarii, dupa ce am promis sa renunt pentru o saptamana la inghetata. Pe celelalte doua le-am primit de ziua mea sau de Sarbatori, de la rude – stiau ca n-au cum sa greseasca.

Imi amintesc si acum cand a venit o matusa din Germania si mi-a zis ca Barbie e nemtoaica. Credeam ca se refera doar la cea pe care mi-a adus-o – una gatita de sarbatoare, ce purta o rochie verde de bal, cu centura rosie – fiindca pe cutie scria in germana. Nu stiam pe atunci ca e produsa de Mattel, dar eram convinsa ca Barbie vine din America.

Atunci am aflat ceva din povestea lui Bild Lilli, papusa germana care a inspirat-o pe americanca Ruth Handler sa creeze Barbie, cea mai bine vanduta jucarie pentru fetite din lume. In 1959, dupa multe incercari, Ruth si-a convins sotul, actionar la fabrica de jucarii Mattel, sa lanseze prima papusa-adult in SUA. A numit-o dupa fiica sa, Barbara, si asa s-a nascut legenda.

De-a lungul timpului, Barbie Millicent Roberts, pe numele ei intreg, a fost creata in sute de modele si a purtat mii de tinute care au evoluat odata cu moda. Si lucrurile nu s-au oprit aici: a primit nenumarate accesorii, de la masina la casa, ba au aparut si alte papusi care sa-i tina companie: de la iubitul Ken, pana la prieteni si rude. In 2009, la aniversarea a 50 de ani, in cinstea lui Barbie a fost organizata o prezentare de moda spectaculoasa: 50 de designeri celebri, printre care de Diane von Fürstenberg, Calvin Klein, Anna Sui si Michael Kors, au creat tinute speciale pentru acest show.

Anul acesta, Barbie primeste cel mai important upgrade din ultimele decenii: trei noi siluete (inalta, voluptuoasa si miniona), noi fizionomii si tonuri de culoare a pielii, plus o multime de coafuri si tinute. Ce urmeaza? O casa smart, conectata la internet, si, bineinteles, o drona. Legenda continua.

Tilt your phone to experience the
duty free experience