Jean-Philippe Clermont, Atelier des Ors: Parfumul este o poezie olfactiva

Interviu de Simona Gazdoiu

„De unde esti, Simona?” E prima intrebare cu care m-a intampinat Jean-Philippe Clermont. Dupa ce i-am povestit despre Braila, micul oras de pe malul Dunarii, directorul artistic al brandului de parfumerie de nisa Atelier des Ors mi-a marturisit ca nu a vazut niciodata maiestuosul fluviu. Apoi, cu o urma de nostalgie, mi-a spus ca viata este compusa si din oportunitati pierdute. „«Missed opportunities» – este un nume bun pentru un parfum, nu-i asa? ”. „Este interesant”, imi raspunde Jean-Philippe, cu promisiunea ca, daca vreodata va lansa un parfum cu acest nume, mi-l va dedica. Cu toate ca suna poetic si romantic, nu asa incepe povestea unui parfum. De fapt, procesul este unul laborios, mai ales atunci cand pui foarte mult suflet in ceea ce faci. Pentru ca, pe langa pulberea de aur – sau praful de stele – din parfumuri, acestea incorporeaza si o doza generoasa de emotie, asa cum aveam sa aflu din interviul pe care Jean-Philippe Clermont mi l-a acordat cu ocazia revenirii sale in Romania pentru un workshop cu totul special, marca Obsentum.

Numele „Atelier des Ors” ma duce cu gandul la un loc aparte, al unui artizan care lucreaza cu materiale pretioase. Asa este? Care este povestea brandului?

JPC: Aproape ca ai capturat esenta brandului: atelierul este universul unui artizan, care are la indemana cele mai bune materiale, este un spatiu al creatiei. Apoi, mi-a placut mult faptul ca „Ors” este folosit la plural doar in poezie, si mi s-a parut perfecta aceasta alaturare, fiindca mi-am dorit sa avem o abordare poetica a parfumeriei.

Atelier des Ors are ca motto „Haute Parfumerie with poetry.” De unde a aparut ideea de a captura aceasta latura poetica si de a o asocia cu parfumurile?

Una dintre dorintele noastre a fost ca parfumurile sa fie percepute ca opera de arta, ca o poezie olfactiva. De aceea, ne-am gandit ca ar fi potrivit ca fiecare parfum sa aiba o descriere poetica. De exemplu, poemul dedicat parfumului Lune Feline suna cam asa:

„A magnetic star

Vanilla, seduction

A gourmand trail

Musk, dark and animalic

An exhilarating scent

Temptation”

Am ales aceasta optiune fiindca o descriere poetica te face sa percepi parfumul intr-o alta forma, sa simti emotia din spatele notelor. Asadar, daca ar fi sa descriu fiecare parfum in parte asa ar suna: Aube Rubis – Dawn, a rebirth; Rose Omeyyade – A sensual reverie; Cuir Sacre – A celebrating; Larmes du Desert – An enchantment; Iris Fauve – Tender caress; Musc Immortel – An ethernal promise.

Ce reprezinta simbolul de pe capacul sticlelor de parfum?

Calul de mare este marcajul francez pentru aurul de 24 K. Asocierea a fost fireasca, pentru ca noi avem aur de 24 K in parfumurile noastre. Asa ca, ne-am gandit ca ar fi un logo potrivit. Apoi am descoperit ca, in limba greaca, calul de mare este denumit hippocampus. Aceasta este si o regiune din creier ce ajuta la formarea memoriilor dar si la asocierea lor cu emotiile. Este regiunea din creier ce ne permite sa asociem un parfum anume cu o emotie.

Cum arata procesul creativ in parfumerie, ce alegeti mai intai, ingredientul-vedeta, povestea sau numele?

Din fericire, nu suntem constransi, asa ca nu avem niciun procedeu standard. De exemplu, la Boise Sikar am inceput cu o poveste. M-am inspirat dintr-un moment anume, acela in care savurezi un trabuc rafinat alaturi de un pahar de whiskey. Acest parfum evoca anii pe care i-am petrecut in industria tutunului, asa ca incapsuleaza mirosul de tutun proaspat, cel al cutii in care sunt pastrate trabucurile, dar si eleganta din gesturile unui fumator. Altfel au stat lucrurile in cazul parfumului Iris Fauve. Am inceput cu unul dintre cele mai exclusiviste ingrediente – irisul, apoi am dezvoltat povestea. Stiam ca, in mitologie, Iris era mesagera zeilor, apoi am aflat ca, atunci cand traversa cerul, Iris lasa in urma sa un curcubeu sau “Iris Scarf”, asa cum este reprezentat in anumite poezii. Noi ne-am folosit de aceasta poveste si am completat ingredientul principal – irisul – cu alte note, invaluindu-l asa cum o face un sal. Pentru colectia White Collection ne-am inspirat din The Beethoven Frieze, un tablou de Gustav Klimt. Fiecare dintre parfumuri, Nuda Veritas, Crepuscule Des Ames sau Choeur des Anges, transpune arta in parfumerie, si ne ajuta sa construim o experienta senzoriala completa.

Ce au in comun industria tutunului cu parfumeria? De unde a aparut dorinta de a lansa un brand de parfumerie de nisa?

Am copilarit in Franta dar am locuit o vreme si in Orientul Mijlociu, iar acest lucru mi-a influentat destul de mult perceptia asupra parfumeriei. Simt ca parfumul iti imbraca sufletul, este o cale directa catre amintiri si emotii. De exemplu, mie parfumul de tamaie imi aduce aminte de copilarie, de duminicile in care mergeam cu bunica mea la biserica. Iar parfumul care evoca aceste amintiri este Larmes du Desert. Apoi, imi amintesc parfumul buchetelor de Immortelle, flori nemuritoare care cresteau in dunele de nisip din jurul plajelor. Notele acestor flori ma duc cu gandul la vacanta, la mare si la plajele salbatice. Fiecare ingredient este foarte versatil, fiindca poate sa trezeasca amintiri dintre cele mai diverse. In general, eu nu sunt atras de parfumurile florale, de cele lejere. S-a intamplat sa ma las sedus de povestea unui parfum, de exemplu Nuda Veritas. Insa daca ar fi sa vorbesc strict despre preferintele mele, atunci as spune ca sunt atras de aromele mai intense, orientale, de oud, immortelle sau tutun.

Stiu ca pregatiti o noua colectie, cand va fi lansata?

Da, urmeaza sa lansam o colectie inspirata de riviera franceza. Aceasta va contine trei parfumuri, perfecte pentru zilele de vacanta si nu numai. Aceste trei creatii olfactive te vor invita intr-o adevarata calatorie a simturilor. Notele te vor duce cu gandul la o plimbare intr-o masina decapotabila, pe serpetine, cu peisaje mirifice in jur, la o seara intr-o gradina cu o vegetatie luxurianta, a unei vile de pe malul marii sau la fascinatia fata de culoarea azurie a apei, nuanta pietrei Lapis Lazuli.

Spune-mi ceva ce putina lume stie despre tine.

La inceput, cand trebuia sa prezint colectia de parfumuri prietenilor mei, aveam foarte multe emotii. M-am tot plimbat cu servieta cu primele cinci parfumuri dar fara sa le prezint, motivand ca inca nu sunt gata pentru lansare, desi ele erau in servieta si puteau fi testate. Daca ar fi sa adaug un regret, ar fi acela ca am vizitat Siria insa nu am ajuns si in Palmira, orasul antic situat pe drumul caravanelor dintre Damasc si Eufrat, dar nici castelul Krak des Chevaliers, ambele fiind distruse in urma unor raiduri aeriene. Iar o dorinta ascunsa ar fi aceea ca as vrea sa fiu, pentru cateva momente, un star rock. Imi imaginez cum urc pe scena, simt vibratia publicului si savurez momentul acela plin de energie.

 

 

In This Story:

Tilt your phone to experience the
duty free experience